vrijdag 23 december 2011

Was Jozef ook een loverboy ?

De heer Deetman deed onderzoek naar het misbruik van kinderen in katholieke instellingen in de periode van na de tweede wereldoorlog. Dat is natuurlijk mooi dat dat nu een keer gebeurt. Maar hoezo heeft dit tot 2010 moeten wachten totdat dit een keer plaatsvond? 
En waarom pas vanaf 1945? Hebben we nu het idee dat voor dit tijdstip er geen misbruik was binnen de katholieke kerk? Ik heb het idee dat dat voor die tijd ook plaatsvond. Dus misschien al wel 2000 jaar, zo oud als de kerk is en zo oud als het celibaat is- of net zo oud als de kerk een min of meer gesloten gemeenschap of bestuur heeft.
Als gedurende het bestaan van de kerk zijn er vele geschriften over pastoors die het begrip celibaat erg ruim uitlegden. Waren er ook geen pausen met een kinderschare?
Ik ben het met iedereen eens dat dit niet bepaalt een opzienbarende gedachte is. Maar de daaropvolgende gedachte is natuurlijk dat de katholieke kerk in heel haar bestaan dit altijd uit de bekendheid heeft weten te houden...al 2010 jaar lang......
Altijd werden er al blijkbaar geslaagde pogingen gedaan, dit soort berichten uit de bekendheid te houden, door pappen en nathouden, door de nederlandse Justitie zo te paaien niet tot vervolging over te gaan. En zo waarschijnlijk nog een aantal mij niet bekende mogelijkheden om het eigen pastorale personeel te beschermen en uit de wind te houden.
En eindelijk na 2000 jaar lukt dit niet meer. Doordat Justitie niet meewerkt, doordat slachtoffers mondiger zijn geworden en vermoedelijk ook doordat sexualiteit meer bespreekbaar is geworden. En het is natuurlijk nog veel wranger dat de kerk altijd de uiterste inspanningen heeft gepleegd om sexualiteit vooral niet bespreekbaar te maken en niet bespreekbaar te houden.
Ik weet niet veel van zeden en gewoonten rond het begin van onze jaartelling en het begin van de katholieke kerk. Maar stel je nu eens voor; dat rond het begin van deze jaartelling de kerk ook al zo goed was in het toedekken van de werkelijkheid. Dan zou je het toch ook niet verbazen als Jozef een Loverboy was geweest die Maria verleid en gedwongen had tot allerlei dingen die je niet wilt weten. Vervolgens moet je direct toegeven dat de Katholieke Kerk daar een wel heel erg bijzondere draai aan heeft weten te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten